Tjänster

Tjänster

Sadelprovning

Om du är osäker på om din sadel passar, eller om du lånat hem en för eventuellt köp, kan jag komma till dig och se hur sadeln passar dig och din häst.

Du kommer då att få berätta kort om din häst, därefter kontrolleras sadeln och häst, hur sadeln passar avsuttet, och slutligen kontrolleras sadel och häst under ryttare.

När jag kommer ut till dig på sadelprovning, har jag avsatt tid för att hjälpa dig och din häst. För att du ska få ut så mycket som möjligt av besöket är det viktigt att jag får bra förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb.

Att tänka på:

Stallkamrater, anhöriga och övriga intresserade får gärna vara med och titta/lyssna och ställa frågor, så länge det handlar om din häst och dess utrustning. Däremot är det inte okej att till exempel fråga vilken sadel jag tror skulle passa på deras häst.

Sadeln skall vara ren och redo för sadelprovning, utan schabrak och paddar. Sadelgjord, träns och övrig utrustning som behövs vid uppsutten provning skall finnas till hands.

Ryttaren skall vara redo att sitta upp och rida.

För att vi alla (jag, du, och din häst) ska kunna koncentrera oss på vad vi ska göra (prova sadel), är det bra om det finns så få störande saker som möjligt i omgivningen.
Till exempel är det dumt att boka in sadelprovning under tiden ni har ”rusningstrafik” i stallet, om du tänk att vi ska ockupera stallgången. Lika tokigt blir det om någon annan tänkt att arbeta med sin häst lös i ridhuset/på ridbanan, när vi ska ha uppsutten sadelprovning där.

Vid kundbesök tillkommer reseersättning med 35 kr/mil t/r.

Kontakta mig för mer info

 

OBS! Tänk på smittorisken. Jag besöker olika stall och träffar olika hästar. Därför är det viktigt att du informerar mig om din häst har visat symptom på smittsam sjukdom under de tre senaste veckorna, eller vistats på ett ställe där någon annan häst visat symptom på smittsam sjukdom under de tre senaste veckorna.

Sadelomstoppning

En bra stoppning känns jämn utan knölar och gropar, med bra svikt. Om stoppningen är stum och hård, du känner gropar och knölar, eller om bossorna är olika eller väldigt tunna, är det dags för en omstoppning.

När jag stoppar om en sadel plockar jag bort bossan av resten av sadeln, det gör att jag kommer åt att stoppa om överallt. 

Skötselråd efter omstoppning

Den första tiden efter att sadeln är omstoppad, är ullen mycket luftig, mjuk och formbar – på gott och ont. De första gångerna man rider i sadeln kan det upplevas som att man sitter högt över hästen. Allt eftersom sadeln rids kommer stoppningen att tryckas ihop och sätta sig. För att få ett så bra resultat efter en omstoppning är det viktigt att sköta om sadeln på rätt sätt.

Att tänka på

  • Använd pall vid uppsittning. Om möjligt sitt upp varannan gång från vänster och varannan gång från höger sida.
  • Kontrollera att stiglädren är lika långa.
  • Spänn sadelgjorden lika mycket på båda sidorna. Och från båda sidorna.
  • Se till att du sitter rakt i sadeln, och arbeta hästen liksidigt.
  • Torka bort svett och smuts från bossan, med sadeltvål och vatten.
  • Undvik sadelhängare där bossorna kommer i kontakt med hängaren. Om en sådan sadelhängare är enda alternativet, lägg något tjock och mjukt, t.ex. sadelpadd eller dubbelvikt filt, mellan bossa och sadelhängare.
  • Det är viktigt att komma ihåg att en ny stoppning är mjuk och formar sig efter häst och ryttare.
  • Är ryttaren eller hästen sned, kommer även stoppningen att sätta sig snett.

Reparation & anpassning

Visst är det tråkigt när saker och ting blir utslitna och går sönder? Jag kan hjälpa dig att laga dina trasiga hästgrejer. 

Precis lika irriterande är det när man köpt ny utrustning, glatt skyndat sig ut till stallet för att prova, och så passar utrustningen bara nästan. Jag kan hjälpa dig att göra fler hål, korta av remmar, skära ut lite extra för öronen i nackstycket, eller vad som nu behövs.

Nytillverkning

Om du är intresserad av att beställa något, hör av dig via mail eller telefon. Och är det något du undrar över, tveka inte att fråga! 

Har du egna idéer om utformning och design?
Beskriv det du vill ha så utförligt som möjligt. Hur ska eventuella remmar se ut? bredd/längd? enkla/ dubbelsydda/ rundsydda/ kullrade? Vilka färger vill du ha? läder, spännen, och sömmar? Övriga önskemål? former, dekorsöm, foder o.s.v.? 

Priser

Vid en förfrågan om nyproduktion börjar jag alltid med en priskalkyl. Innan du som kund beställer något av mig får du alltid ett pris (inkl. moms) på produkten i fråga.

Bra att veta

Om vi har kontakt via mail/messenger/sms och vi skickar bilder till varandra
Tänk på att ibland blir inte färgåtergivningen perfekt överensstämmande med verkligheten. Detta kan bero på ljuset, eventuellt blixt från kameran, eller skärminställningen på datorn/mobilen.

Eftersom läder är ett levande material kan mindre färgskiftningar i materialet förekomma. Även en viss variation i nyansen mellan t.ex. två ljusbruna produkter som tillverkas av läder från två olika hudar. Detta är helt normalt.

Kontakta mig för mer info

Bil, båt, mc och skor

Ingen kan allt, men alla kan något. Jag jobbar mest med engelsk rid- och körutrustning.

Lagning av skor och stövlar, och reparationer av bilinredningar/båtinredningar/mc, har jag ingen som helst kunskap om eller utbildning i. Kunder som behöver hjälp inom dessa områden hänvisas till:

Lagning av skor, stövlar, chaps mm.

Bilinredning/båtinredning/mc: